Generic MPEG FFAStrans 1.2.2

Questions and answers on how to get the most out of FFAStrans
Post Reply
User avatar
Wahyu
Posts: 44
Joined: Sun Nov 15, 2020 12:27 am

Generic MPEG FFAStrans 1.2.2

Post by Wahyu » Wed Nov 17, 2021 8:41 am

Hi Everyone,

i hope you are doing well :D

My system still use mpeg2, i confuse with display aspect ratio in Generic MPEG.
i try set to 4:3 the output still 16:9, whatever the input. :(
i need the output to 4:3, how to create it with Generic MPEG ?


Thanks
Attachments
Screenshot 2021-11-16 154734.png
Screenshot 2021-11-16 154734.png (104.28 KiB) Viewed 255 times

emcodem
Posts: 1120
Joined: Wed Sep 19, 2018 8:11 am

Re: Generic MPEG FFAStrans 1.2.2

Post by emcodem » Wed Nov 17, 2021 1:12 pm

Hey Wahyu,
i can confirm that no matter what you set, it will always be fixed 16/9 output in the mpeg2 encoder node. It's a bug, thank you for reporting!

So you can only workaround at the moment, e.g. you can of course encode with a custom ffmpeg or commandline processor even, or you can fix the aspect ratio by using a bitstream filter like that:

Code: Select all

"%s_ffmpeg%" -i "%s_source%" -bsf:v mpeg2_metadata=display_aspect_ratio=4/3 -codec copy -map 0 "%s_source%_4x3%.mpg"
Above code is what you insert into a cmd processor what comes after your mpeg2 encoder node.
Also, make sure to check "set s_source" checkbox and insert "%s_source%_4x3.mpg%", in that case, the delivery node will deliver the 4x3 file.
Going one step further, you can alter %s_source%_4x3.mpg% to the final delivery path, this way you don't need a delivery node anymore and you don't loose any time.

Let me know any question.
emcodem, wrapping since 2009 you got the rhyme?

admin
Site Admin
Posts: 1581
Joined: Sat Feb 08, 2014 10:39 pm

Re: Generic MPEG FFAStrans 1.2.2

Post by admin » Wed Nov 17, 2021 1:22 pm

Hi Wahyu,

It will be fixed for the upcomming 1.2.2.1 bugfix release.

-steinar

User avatar
Wahyu
Posts: 44
Joined: Sun Nov 15, 2020 12:27 am

Re: Generic MPEG FFAStrans 1.2.2

Post by Wahyu » Sat Nov 20, 2021 11:24 am

Thank you so much for all the help @emcodem & @steinar

User avatar
Wahyu
Posts: 44
Joined: Sun Nov 15, 2020 12:27 am

Re: Generic MPEG FFAStrans 1.2.2

Post by Wahyu » Thu Nov 25, 2021 10:18 am

@emcodem, i have question, i used analyzer Loudness before custom ffmpeg or ffmpeg command executor. How can i set audio volume from loudness analyzer table level in custom ffmpeg/ffmpeg command executor?

emcodem
Posts: 1120
Joined: Wed Sep 19, 2018 8:11 am

Re: Generic MPEG FFAStrans 1.2.2

Post by emcodem » Thu Nov 25, 2021 1:35 pm

Code: Select all

-filter_complex "[0:1]pan=1|c0=c0,aresample=osr=192000:osf=s32,alimiter=7.817279:1:0.875:0.1:level=0,aresample=ocl=1[a1],[0:1]pan=1|c0=c1,aresample=osr=192000:osf=s32,alimiter=7.817279:1:0.875:0.1:level=0,aresample=ocl=1[a2],[a1][a2]amerge=2,apad[astr1]" -map "[astr1]" -c:a:0 pcm_s24le -ar:a:0 48000
This is what ffastrans calculates for you when you are using some encoder node with loudness and you submit a stereo source to a stereo encoder.
The use of custom ffmpeg or commandline requires you to invest some work, depending on your input and output configuration.

My question for you is, are your INPUT files always the same audio track and channel config, e.g. always 1 stereo track? And what about your output audio config?
emcodem, wrapping since 2009 you got the rhyme?

User avatar
Wahyu
Posts: 44
Joined: Sun Nov 15, 2020 12:27 am

Re: Generic MPEG FFAStrans 1.2.2

Post by Wahyu » Fri Nov 26, 2021 2:27 am

emcodem wrote:
Thu Nov 25, 2021 1:35 pm
My question for you is, are your INPUT files always the same audio track and channel config, e.g. always 1 stereo track? And what about your output audio config?
Normally input is always 1 stereo track, and i create outputs 2 files.
file 1 with 1 audio, like INPUT
file 2 with dual audio obtained from audio 1 (tracks 1 and 2 = tracks 3 and 4) just mirror from audio 1

Post Reply